Description
Broad Beans, also known as Fava Beans, are flat, green pods that contain soft, creamy seeds inside. In Indian cuisine, especially in Gujarat, they are popularly known as “Valol” and used in traditional dishes like “Valol Ringan nu Shaak” and mixed vegetable curries. These beans are rich in protein, fiber, and essential vitamins like B-complex and folate. They support heart health and digestion. Tender pods can be cooked whole, while mature beans are shelled and used separately.
વાલોળ, જેને ફાવા બીન અથવા બ્રોડ બીન્સ તરીકે પણ ઓળખવામાં આવે છે, તે પાતળી લીલી શીંગો હોય છે જેમાં કોળિયા જેવા નરમ બીજ હોય છે. ગુજરાતમાં વાલોળ ખૂબ લોકપ્રિય શાક છે, ખાસ કરીને વાલોળ-રીંગણ શાકમાં તેનો ઉપયોગ થાય છે. વાલોળમાં પ્રોટીન, ફાઈબર અને B-કૉમ્પ્લેક્સ વિટામિન અને ફોલેટ જેવી પોષક તત્વો હોય છે. તે પાચન શક્તિ વધારવામાં અને હૃદયની તંદુરસ્તી માટે લાભદાયી છે. કાચી શીંગા પણ રાંધી શકાય છે અને વધુ પાકેલી શીંગામાંથી બીજ કાઢી શાક બનાવવામાં આવે છે.
Reviews
There are no reviews yet.